prof. Dr. Uzbay: İlaç tedarik zinciri ciddi zarar gördü
İSTANBUL (İGFA) –Üsküdar Üniversitesi Tıp Fakültesi Dahiliye Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Tayfun Uzbay, depremin ardından depremzede ve ilaç ihtiyacı olan depremzedeler için 25 sahra eczanesi kurulduğunu ve ilaçların ücretsiz olarak temin edildiğini söyledi.
Tayfun Uzbay, bu tür doğal afetlerde değerli konulardan birinin ilaca sağlıklı bir şekilde kesintisiz erişimin sağlanması olduğunu vurgulayarak, hem yaralıların hızlı ve etkin tedavisinin hem de hayatta kalanların acil servise ulaşımının sağlanacağını söyledi. sürekli kullandıkları veya kullanacakları ilaçlar hayati önem taşımaktadır. Hatay, Adıyaman, Kahramanmaraş, Malatya, Gaziantep ve Kilis’te ilaç tedarik zincirinin en değerli halkaları olan eczane ve eczacıların önemli kayıplar yaşadığını belirten Uzbay, “Bu illerin bazılarında ilaca erişim bir anda ortadan kalktı. , diğerlerinde büyük ölçüde kesintiye uğradı. Çünkü eczaneler de yıkıldı. , eczacılar hayatını kaybetti veya enkaz altında kaldı. Adıyaman’da Eczacı Odası Başkanı Eczacı Hüseyin Kemal Taş’ı ailesiyle birlikte kaybettik” dedi.
EZCACILIK HİZMETLERİ UYGULANMALI
prof. Tayfun Uzbay, deprem bölgesinde birçok il ve ilçede eczane hizmetlerinin durdurulduğuna dikkat çekti.
İlaca erişimin olmamasının kronik ilaç kullanmak zorunda kalan hastalar için de büyük önem taşıdığına dikkati çeken Uzbay, ilaç ve eczane hizmetlerine erişimin deprem sonrası yaraların sarılması ve hayatta kalma süresinin artması açısından büyük değer taşıdığını söyledi.
Tayfun Uzbay, depremin olduğu ilk günden itibaren eczanelerin deprem bölgesinde farklı noktalarda kurulup hizmet vermeye başladığını belirterek, “Özellikle belirtmekte fayda var ki ilaçlar ve tüm Bu eczanelerden temin edilen her türlü tıbbi malzeme ücretsizdir. Bugün sahip olduğu prestij ile Kahramanmaraş’ta 6, merkezde iki, Türkoğlu, Afşin, Pazarcık ve Elbistan’da 4, Hatay’da 6, merkezde bir, Defne’de iki, İskenderun, Kırıkhan ve Samandağ’da birer adet bulunmaktadır. Gaziantep’te İslahiye ve Nurdağı’nda 2, Malatya’da 4 olmak üzere merkezde çeşitli noktalarda, Adıyaman’da 5, Merkez ile Besni ve Gölbaşı ilçelerinde 3, Gaziantep’te 2 olmak üzere toplam 25 eczane faaliyet göstermektedir. Şanlıurfa’nın merkezi. İhtiyaç nedeniyle yenilerinin açılması gerektiğinde ilave konteynerler tedarik edilmeye devam edilecektir. Bu eczanelerden her türlü ilaca ulaşılabilir. Başvuru sahibinin TC kimlik numarası üzerinden durumu sorgulanmakta ve gerektiğinde kronik ilaçları verilmektedir. Ayrıca ayakta kalan hastanelere ve civardaki sahra hastanelerine ilaç ve malzeme takviyesi yapılmaktadır.
Uzbay, depremden etkilenmeyen illerdeki eczacı odalarının da organize bir şekilde sağladıkları tıbbi malzeme ve ilaçlarla ihtiyaç sahibi ilçeler başta olmak üzere sahra eczaneleri kurduklarını sözlerine ekledi.