İş dünyası temsilcilerinden OVP değerlendirmesi! Hedefler gerçekçi ve uygundur
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan; Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından hazırlanan 2024-2026 dönemini kapsayan OVP’yi ilgili bakan ve bürokratların katılımıyla Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde açıkladı.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Lideri Mustafa Gültepe, yaptığı yazılı açıklamada, bugün açıklanan OVP’nin 3 yıllık makro hedefleriyle öngörülebilirlik açısından son derece değerli olduğunu vurguladı.
Programın ortak akıl ve istişare işi olduğuna işaret eden Gültepe, şöyle konuştu: “TİM olarak OVP hazırlık sürecinde paydaş kurumlar arasında yer aldık. OVP’yi 3 yıllık bir yol haritası olarak görüyoruz. İhracatımızın geleceğine ilişkin projeksiyonları kendi bünyemizde düzenli olarak gerçekleştiriyoruz. İhracat odaklı sürdürülebilir büyüme iklimi oluşturmak programın ana konuları arasında yer alıyor.”terimleri kullandık.
Gültepe, açıklanan makro hedefler çerçevesinde ihracat ve istihdama yönelik hedeflerin gerçekçi ve yerinde olduğunu belirtti. “2023’te 255 milyar dolar, 2024’te 267 milyar dolar, 2025’te 283 milyar dolar ve 2026’da 302 milyar dolarlık ihracat hedeflerimiz var. 115 bin ihracatçımızla bu hedeflere ulaşmak için var gücümüzle çalışacağız. Hedefler ortada” Biraz daha fazla çaba göstermemiz gerekiyor. Rakamlarımızla tüm ihracat hedeflerimize ulaşacağımıza inanıyorum.”değerlendirmesini yaptı.
Gültepe, fiyat istikrarına yapılan vurgunun özellikle üretici-ihracatçı açısından son derece değerli olduğunu belirterek, şöyle konuştu:
“Geçmişte yüksek enflasyon nedeniyle fiyatları üretim ve satış seviyesinde tutmakta sıkıntı yaşadık. İnşallah önümüzdeki dönemde daha istikrarlı bir çizgide ilerleyerek bu sıkıntıları aşacağız. ‘Büyüme ve Ticaret’ başlığı altında Sanayide yerli üretim ve eser bazlı teknolojik dönüşüm, lojistik altyapının güçlendirilmesi ve sanayi alanları.” Planlı tarımsal üretimin yaygınlaştırılması, ticari anlaşmaların derinleştirilmesi, hizmet ihracatının desteklenmesi son derece kıymetli. Burada yapılacak noktadan noktaya saldırıların ihracat süreçlerimizi kolaylaştıracağına inanıyorum.”
Gültepe, programda yeşil ve dijital dönüşümü içeren ikiz dönüşümün vurgulanmasının son derece önemli olduğunu belirtti. “Yeşil Uzlaşma noktasında takvim çok hızlı ilerliyor. Orta Vadeli Program tüm bu başlıklarda kapsamlı, geniş ve yeterince planlanmış bir program. Bu yol haritasında emeği geçen herkesi kutluyorum. OVP’nin hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum. Ülkemiz.”ifadelerini kullandı.
“Sayısal olarak baktığımızda hem birbiriyle dengeli hem de iş ve ekonomi dünyamızın iddialarıyla paralel”
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak, Orta Vadeli Program öncesinde iş dünyası olarak öncelikli beklentilerinin öngörülebilirlik olduğunu belirtti. “Önümüzdeki 3 yılı kapsayan bu yeni yol haritasını değerlendirdiğimizde, hazırlanan planın tüm kesimlere öngörülebilirlik sağlamasından büyük memnuniyet duyuyoruz. Ayrıca programın ana hatlarına baktığımızda da sektöre olumlu katkı sağlayacağına inanıyoruz. Ekonomimizin ve ticaretimizin geleceği adına istikrar ve güven ortamını Türk iş dünyası olarak her zaman dile getiriyoruz, sinyallerini alıyoruz.”açıklamayı yaptı.
Orta Vadeli Programların kamu kurumları için bağlayıcı, özel sektör için ise yol gösterici olduğunu belirten Olpak, OVP’nin aynı zamanda özel sektöre de geleceği planlama konusunda ufuk açıcı bir yol haritası sunduğunu söyledi.
Olpak, programın hazırlık aşamasında DEİK olarak başta Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz olmak üzere sürece katkı sağlayan tüm bakanlarla bir araya geldiklerini belirtti. “Kendileriyle yaptığımız görüşmelerde programdan beklentilerimizi, öncelikli sorunlarımızı ve süreci hızlandıracak acil çözüm önerilerimizi aktardık. İş dünyamızın fikirlerinin bu kadar geniş kapsamda alınmasından mutluyuz ve mutluyuz” Görüşlerimizin yeni OVP’ye yansıtılmasını memnuniyet verici buluyoruz.”ifadelerini kullandı.
Kısa vadede en değerli konunun enflasyonu ve cari açığı azaltarak makroekonomik istikrarı sağlamak olduğunu vurgulayan Olpak, şöyle devam etti:
“Ancak orta vadede başta tehlikeli bölgemizin yeniden kalkınması olmak üzere yapısal dönüşümlerle ekonomimizin rekabet gücünü artıracak, uzun vadeli büyüme trendini destekleyecek politika tedbirlerinin alındığını görmek son derece olumlu. Yatırım, üretim, istihdam ve ihracat odaklı olmak ve bu politikalarla sosyal adaleti ve refahı güçlendirmek” dedi. Sayısal olarak baktığımızda hem birbiriyle dengeli hem de iş ve ekonomi dünyamızın varsayımlarıyla paralellik taşıdığına şahit olduk ki bu da programın gerçekçi bir yaklaşımla hazırlandığının en değerli göstergesidir.”
Olpak, OVP çerçevesinde planlanan aksiyonların kararlılıkla uygulanması ve takibinin önemine vurgu yaparak, “Biz de Türk iş dünyamız ve özel sektörümüz adına üzerimize düşen her sorumluluğu her zaman olduğu gibi eksiksiz yerine getirmek için küresel ölçekte çalışmalarımızı sürdüreceğiz.”ifadesini kullandı.
“Hedefler belirsizliği azaltarak öngörülebilirliği artıracak”
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Başkanı Mahmut Asmalı, Orta Vadeli Programın ülkeye hayırlı olmasını dileyerek, “Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğindeki ekonomi yönetiminin OVP kapsamındaki hedeflerinin, belirsizlikleri azaltarak öngörülebilirliği artıracağına inancımız tamdır.”ifadelerini kullandı.
Orta Vadeli Programın hazırlık aşamasında iş dünyası temsilcileriyle etkin bir istişare mekanizması işletildiğine dikkat çeken Asmalı, şöyle konuştu:
“2023 yılının ilk yarısında yüzde 3,9 oranında GSYİH artışı kaydeden Türkiye ekonomisi, bu büyüme performansıyla küresel ekonomi içerisinde olumlu farklılaşmayı sürdürdü. Bu kapsamda bu yıl için belirlenen yüzde 4,4 ve önümüzdeki yıl için öngörülen büyüme de dikkate alındı. OVP’de önümüzdeki yıllar Reel şube oranları, reel şubenin yatırım iştahı açısından oldukça olumlu mesajlar veriyor. 2023 yılı için yüzde 65 ile belirlenen enflasyon tahmininin hem hanehalkı hem de şirketler için uygun bir seviyeye çekilmesini memnuniyetle karşılıyoruz. Piyasa gerçekleri doğrultusunda, OVP kapsamında önümüzdeki dönemde enflasyonla mücadeleyi ön planda tutan ekonomi politikalarının uygulanmasıyla birlikte, fiyatlar genel seviyesinde normalleşme yaşanacağına ve bu durumun önümüzdeki dönemde de devam edeceğine inanıyoruz. Program sonunda yüzde 8,5 hedefine ulaşılacak.”
Asmalı, son yıllarda ticaret savaşları, Kovid-19 salgını ve Rusya-Ukrayna Savaşı gibi küresel riskler nedeniyle başta emtia olmak üzere hammadde fiyatlarında büyük dalgalanmalar yaşanırken, net ihracatın büyümeye katkısının arttığını belirtti. 2023 yılının ilk 6 ayında negatif seyretti. Yıl sonunda 255 milyar dolara, program sonunda ise 300 milyar doların üzerine çıkması beklenen ihracatın büyümeye olumlu katkı sağlayacağına dikkat çekti. gelecek.
OVP kapsamında mali disiplinin sağlanmasına yönelik belirlenen hedeflerin, vergi yapısında yapılacak reformların ve kamu harcamalarının aktif yönetimine yönelik atılacak adımların kritik öneme sahip olduğunu vurgulayan Asmalı, “Bu vesileyle, KDV, ÖTV gibi dolaylı vergilerin alt gelir grubuna etkisinin daha büyük olacağını belirterek, temel gıda ve temel ihtiyaçlarda muafiyet kapsamının korunmasının, gelir dağılımı ve sosyal açıdan büyük önem taşıdığını yineliyoruz.” sözünü kullandı.